Se majorează vârsta de pensionare pentru acești români, s-a luat decizia. Creșterea discutată la Bruxelles, jalon din PNRR

de: Alexandru Puiu
18 11. 2023

Autoritățile de la București se luptă la momentul de față să majoreze pensiile într-un ritm cât se poate de accelerat. Asta nu înseamnă însă că avem un sistem de pensii sustenabil pe termen lung, sub nicio formă. În acest scop, se va majora vârsta de pensionare și, cel mai probabil, vor fi introduse noi taxe și impozite.

Un jalon foarte important din Planul Național de Redresare și Reziliență vizează creșterea vârstei de pensionare a femeilor din România până la 65 de ani. Majorarea se va realiza etapizat până în 2035, când, practic, vârsta va deveni aceeași și la femei și la bărbați. Este important de reținut că această majorare este inevitabilă.

Citește și: Populismul din majorarea pensiilor, un ”tsunami financiar”. Cum vor suferi românii, avertismentul Casei de Pensii

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România

„Atenţie, la calcularea pensiei doar stagiul contributiv influenţează la scăderea vârstei de pensionare. (…) Dacă astăzi vârsta de pensionare pentru femei este 62 de ani şi o lună, iar până în 2030 vom merge etapizat până la 63 de ani, în baza noii legi, până în 2035, va trebui să ajungem la egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Cu alte cuvinte, dacă femeia noastră iese la pensie în 2035 şi are doi copii poate să iasă la pensie în 2034 cu un an mai devreme”, a explicat ministrul Muncii într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Majorarea vârstei de pensionare la femei până la 65 de ani nu este opțională deoarece autoritățile de la București și-au asumat-o prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este o creștere asumată.

Citește și: S-a votat legea pensiilor, vine la pachet cu majorări de taxe și impozite. Ce trebuie să știe pensionarii, dar mediul de afaceri

Creșterea vârstei de pensionare, un angajament la Bruxelles

„Egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi este o parte a reformei impusă de angajamentele pe care România le-a luat prin PNRR. Este una dintre reformele asumate de România în jalonul 214 privind reforma pensiilor publice.

Este o obligaţie pe care România şi a asumat-o, statul român, nu guvernul din care fac parte, pe care a trebuit să o transpunem în legislaţia românească pentru care noi am venit cu această compensaţie, cu faptul că perioada de creştere a copilului, concediul de maternitate este stagiu contributiv şi, nu în ultimul rând, faptul că dăm această reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au şi cresc copii”, a afirmat ea.